Tyvbille

Tyvbillen kan forurense matvarer

Tyvbiller kan minne om edderkopper med sin 8-talls formede kropp, og lange tynne ben. Både australsk tyvbille og flekket tyvbille finnes innendørs over hele verden, men kan ikke leve utendørs i Norge. Tyvbillene gjør i hovedsak skade ved å forurense matvarer. Tyvbillene er vanlige i tørre matvarer som mel, gryn, kakao, tørket frukt, kjeks og hundefôr. De kan også leve av tørre døde insektsrester. Når larvene skal forpuppe seg graver de en grop i underlaget, for eksempel treverk. Gropene er ikke dype, og tyvbillene regnes derfor ikke som et treskadeinsekt.

Flekket tyvbille blir sjelden tallrik og man kan som oftest bekjempe den ved å fjerne infiserte vatmarer, støvsuge for å fjerne mat og insektsrester, samt pakke inn tørrvarer i tette beholdere. Det kan ta en stund før alle billene blir borte fordi de kan leve av så mange forskjellige næringsemner av både vegetabilsk og animalsk opprinnelse.

Australsk tyvbille-hunner legger opptil 1000 egg, og de kan fort bli mange om hvis bestanden får vokse fritt. Typiske kilder er tørrvarer som har stått rolig over lengre tid. Grundige rengjøringsrutiner, samt tett emballasje på tørrvarer reduserer sannsynligheten for angrep. Varme eller kuldebehandling kan også benyttes som bekjempelse da insektene dør ved 45 ⁰C eller -25⁰C etter et par timer.

Forebygging

  • Ha det rent og ryddig.
  • Ha tørrvarer i tett emballasje / tette beholdere.

Bekjempelse

  • Fjern infiserte matvarer.
  • Støvsug for å fjerne mat og insektsrester.
  • Varme eller kuldebehandling: Dør etter et par timer ved -25 grader eller 45 grader.

Les mer om: Insekter Skadedyr Råte Fuktproblemer Tips og råd