Faraomaur

Faraomaur fikk sitt navn fordi man trodde at den var en av landeplagene i oldtidens Egypt. Dette stemmer ikke, for egentlig er faraomauren en tropisk art. I Norge oppdaget vi faraomaur for aller første gang i et drivhus i Bergen i 1943. Deretter i et bolighus i Haugesund i 1975. De siste årene har vi sett mer og mer av den lille mauren i Norge.

Faraomauren er bitteliten – kun 2 mm lang og har rød-gul farge. Derfor blir den ofte kalt «den røde maur». Den beskjedne størrelsen gjør mauren nærmest usynlig for det blotte øye, og den er derfor lett å overse før angrepet har blitt omfattende. I Norge lever faraomauren kun innendørs, og den kan etablere seg i matvarelagre, butikker, sykehus, kantiner og privathus.

Bilder

Spredningspotensiale

Faraomaur lever i kolonier som andre maur, men i hver koloni bor det flere dronninger. Når nye samfunn skal dannes, skjer det ved en helt unik måte: knoppskyting. Grupper av arbeidere bærer med seg yngel (egg, larver og pupper), vandrer ut fra kolonien og finner seg en ny bolig – gjerne i en sprekk eller i et mørkt hulrom nær en varmekilde. Der danner de nye kolonier, som kan bestå av alt i fra noen få dusin maur til flere hundre tusen maur.

De spres derfor lett, både med varetransport og mennesker. De kan befinne seg i klær, kofferter, folder i laken, aviser, søppel osv. I tillegg øker importen av mat og varer fra tropiske strøk, og da øker også spredningspotensialet.

Hva spiser faraomauren?

Faraomauren spiser mye av det samme som oss mennesker. Den er veldig glad i peanøttsmør, honning og lever, men spiser også kjøttvarer, ost, åtsler og døde insekter. Den foretrekker et variert kosthold, og kan bli matlei. Den passer på å få i seg både karbohydrater og proteiner, og vil variere mellom næringskildene hvis den har muligheten. Når den har lokalisert en matkilde, legger den ut kjemiske luktspor som de andre arbeiderne kan følge.

Kan spre smitte

Faraomaur blir tiltrukket av lukter fra svette, spytt og åpne sår. Den finner derfor gode livsbetingelser på sykehus. På grunn av sin petite størrelse har den en helt spesiell evne til å komme seg inn så og si overalt og i verste fall spre smitte fra urene til sterile områder. Et angrep av faraomaur på sykehus kan derfor få dødelig utfall for pasienter.

Forebygging

Faraomauren er svært liten og vanskelig å opppdage. Det er derfor viktig å kontrollere varer og flyttelass som kommer fra utlandet – spesielt fra tropiske land. Det er også viktig å være oppmerksom på at faraomaur kan spres ved flytting av varer eller møbler i Norge. Vær svært forsiktig med å flytte gjenstander ut av en infisert bygning.

Bekjempelse

  • Alle angrep av faraomaur må bekjempes. For selv om de ikke utgjør en stor fare i et privathus, så øker sannsynligheten for spredning til sykehus hvor konsekvensen av et angrep kan være alvorlig.
  • Bekjempelsen må alltid utføres av sertifiserte skadedyrbekjempere. I en infisert bygning er det ikke mulig å lokalisere og bekjempe alle reirene. Bruk av sprøytemidler eller pulver frarådes sterkt, da det kan føre til videre dannelse av nye kolonier og spredning av angrepet.
  • Den beste og eneste måten å bekjempe faraomaurene på er med forgiftet åte. Hvis du har mistanke om faraomaur i din bolig, bør du kontakte ditt forsikringsselskap eller eventuelt en skadedyrbekjemper. Vær i tillegg svært nøye med renholdet.

Les mer om: Insekter Skadedyr Råte Fuktproblemer Tips og råd