Ekspert advarer: Vær på vakt nå for å unngå vepsestikk i sommer

Bilde av et aktivt vepsebol
VEPSEBOL: På sensommeren kan et vepsebol huse opptil 12 000 veps. Foto: Shutterstock

Stikkveps er et sikkert sommertegn og begynner å bygge bol tidlig på forsommeren. Fjerner du vepsebolet tidlig, slipper du å bli plaget senere.

– Vepsen er viktig for naturen, men kan være til stor plage hvis den lager bol tett på boliger. Stikkvepsen har en brodd og giftkjertel, som gjør at det kan være smertefullt å bli stukket, sier Maren Trones Christiansen, biolog i Norsk Hussopp Forsikring.

Fjern bolet tidlig for å unngå vepsestikk

Statistikk fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at folk er mest plaget av veps i juli og august, men vepsen begynner å jobbe før det.

– Tidlig på forsommeren begynner dronningen å bygge bol og passe på larvene. Da er det få veps, og de er ikke særlig aggressive. Men hvis dronningen får etablert bolet, kan du vente deg større problemer på sensommeren og høsten. Et bol kan huse opptil 12 000 veps og på sensommeren er vepsen på jakt etter næring, og er ofte aggressive, sier Christiansen.

– Derfor er det lurt å fjerne bolet nå, mens det ennå er få og lite aggressive veps, råder hun.

Les mer om veps.

Slik fjerner du vepsebol

Ifølge biologen finnes det ulike metoder for å fjerne vepsebol.

– En metode er å knyte en plastpose rundt bolet og legge det i fryseren. Da dør vepsen av den lave temperaturen. Alternativt kan du legge bolet i en bøtte med vann med lokk over, for å drukne vepsen. Husk at det er viktig å bruke heldekkende klær for å unngå stikk mens du gjør dette, sier Christiansen.

Hvis du ikke ønsker å komme nær bolet, er insektsmiddel et alternativ.

– Det finnes effektive vepsesprayer. Igjen er det viktig å huske på heldekkende klær. Hvis du sprayer middelet i åpningen til bolet, dør vepsen raskt. Men det er alltid risiko knyttet til giftbruk, så vær forsiktig hvis du skal bruke insektsmiddel og les bruksanvisningen nøye.

Stikkvepsen befinner seg i bolet på nattestid og det anbefales derfor å gjennomføre bekjempelse på kveldstid, da de fleste av vepsene er i bolet. Vepsen er også ofte mindre aggressiv ved lavere temperaturer.

Vepsen kommer gjerne igjen

Hvis du var plaget med veps i fjor, er sannsynligheten større for at du vil bli plaget i år også.

– Hvis forholdene ligger til rette for det, kan dronningen bygge bol like ved fjorårets bol. Så hvis du var plaget med veps i fjor, er det lurt å ta en sjekk i og rundt boligen, og se om et bol er i ferd med å etablere seg, råder biologen.

Hvis du har hatt vepsebol tidligere, bør du sikre sprekker og luker slik at dronningene ikke kommer inn og starter bygging av vepsebol. Eventuelle åpninger inn til loft bør tettes med insektsnetting.