Veps versus bie: Derfor du må vite forskjellen

Nærbildet av en klynge med bier
BIER: Bier er mer lodne enn veps, det kan se ut som om de har litt «pels» og bier er mer sort i fargen. Foto: iStock

Veps og bier er et sikkert sommertegn. – Til tross for at de to insektene ligner, er det veldig viktig å håndtere dem forskjellig, sier biolog Ragna Byrkjeland i Norsk Hussopp Forsikring.

I Norge har vi 13 arter av veps, hvor stikkvepsen er den vanligste. Blant biene er honningbien vanligst.

– Veps og bier er like i størrelsen, men hvis du ser nærmere på en bie, vil du se at den er mer lodden enn vepsen og det kan se ut som om den har litt «pels». Bien er også mer sort i fargen, sier biolog Ragna Byrkjeland i Norsk Hussopp Forsikring.

Den irriterende stikkvepsen

Stikkvepsen kan lage bol i eller ved boliger. Da kan de fort bli plagsomme og ikke minst vonde, hvis du er uheldig og blir stukket.

– Stikkveps kan bli ganske innpåslitne, spesielt på sensommer. Om du har et bol i nærheten av boligen kan du fjerne det selv. Bier er derimot livsviktige for naturen, og bør håndteres med varsomhet.

Oppdager du et vepsebol tett på boligen, er det lurt å fjerne det med en gang. På forsommeren er det ofte få veps og de er mindre aggressive.

– Du kan fjerne et vepsebol på flere måter. Du kan knyte en plastpose rundt bolet og legge det i fryseren, eller i en bøtte med vann og lokk. Det finnes også vepsesprayer. Da er det viktig å spraye ved inngangen til bolet. Husk å dekke deg til med klær og hold god avstand, sier Byrkjeland.

Honning kan gi dyre råteskader

Biene er først og fremst et nyttedyr og spiller en verdifull rolle i vårt økosystem. De kan stikke mennesker, men gjør det sjeldent og dør kort tid etter de har stukket.

– Biene bidrar med pollinering. Det vil si at de sprer pollen mellom blomster, som gjør at det kan vokse frem nye blomster og planter. Biene bor sammen i store samfunn som styres av dronningen. De kan anlegge bol utendørs, men også i skorsteiner, hulrom i tak og vegger på loftet, sier Byrkjeland.

Bier gjør i utgangspunktet ikke skade på selve bygget, men hvis biene lager store mengder honning i et bygg, kan det over tid føre til råteskader. Skadesaker med honning i konstruksjonen kan koste opp mot 100 000 kroner.

– Skadeomfanget avhenger av hvor lenge bolet har vært etablert og hvor i bygget det sitter. Skulle en bisverm slå seg ned i boligen din, eller i nærheten, bør du ta kontakt med skadedyrfirma eller birøkter. De kan vurdere mulighetene for å flytte bolet et annet sted, slik at man unngår å måtte bekjempe dem, sier Byrkjeland.

Om man flytter bolet, vil biene også flytte på seg. Dermed kan man finne et nytt hjem til biene på et sted som ikke er til plage for folk.

Kan komme tilbake neste år

– Blant veps er det kun dronningen som overlever vinteren. Biene kan derimot klumpe seg sammen i klynge for å holde varmen. Dette betyr at hvis du hadde bier i boligen i fjor, så bør du være ekstra påpasselig og se etter om nye bol er i ferd med å vokse frem, sier Byrkjeland.

Vepsen kan også komme tilbake år etter år.

– Hvis en vepsedronning har funnet et gunstig sted for bolet sitt, kan det fort dukke opp et bol til i nærheten. Derfor er et alltid viktig å ta en grundig vårsjekk av huset hvis man tidligere har fjernet et vepsebol, sier Byrkjeland.