Fleskeklanner

Et par fleskeklannere i huset vår og sommer er vanlig

Fleskeklanneren er 7-9 mm lang og svart med et grått tverrbånd. Tverrbåndet har seks svarte prikker. Dette gjør at den er lett å skille fra andre biller. Larvene er mørkebrune med lys underside og mye behåring. Fleskeklanneren er vanlig i naturen sør i Norge, men er funnet innendørs i hele landet.

Både voksne biller og larver kan livnære seg på matvarer for mennesker og hund, fuglereir eller døde gnagere i huset. Fleskeklanneren har god luktesans, som gjør at den finner veien til næringsstoffene. Eggene legges på næringsstoffene de lever av. Når larvene skal forpuppe seg begynner de å vandre for å finne et forpuppingssted. De kan gnage seg flere centimeter inn i treverk, papp, papir og tøy, og på den måten gjøre skade på ting som ikke er mat for dem.

Voksne biller må overvintre eller utsettes for temperaturer under 10 °C i lengre tid for å kunne formere seg. Biller som er utviklet i hus med normal romtemperatur vil derfor dø etter flere måneder uten å ha lagt egg.

Fleskeklanneren er et vanlig insekt i norsk fauna, og et par biller i huset på våren og sommeren er ikke uvanlig. Dette krever ingen bekjempelse utover fjerning av billene. Hvis fleskeklanneren har formert seg, er det i bolighus tilstrekkelig med rengjøring av formeringsstedet.

Bilder av fleskeklanner

Tegn på forekomst

  • Synlige biller i vinduskarmen eller på kjøkkenet.
  • Larver kan i noen tilfeller gnage seg inn i treverk, papp, pair eller tøy.

Forebygging av fleskeklanner

  • Godt renhold vil forhindre at billene blir tallrike. Dersom du ser biller eller larver anbefales det å kaste støvsugerposen etterpå, eller at den fryses
  • Netting foran vinduer og ventiler kan hindre at den kommer flygende inn på varme sommerdager.

Bekjempelse – Slik blir du kvitt fleskeklannere

  • Angrepne matvarer bør varmebehandles til over 55 grader i mer enn 1 time, eller kastes.
  • Sørg for godt renhold. Dette inkluderer støvsuging eller feiing på vanskelig tilgjengelige steder under komfyr og kjøleskap, i bunn av klesskap og skuffer, langsmed lister, under senger, bokhyller, gulvtepper, bak skap og skuffer.
  • Bruk av insektsgift anbefales ikke.

Les også: Slik kommer insektene seg inn i boligen