Kakerlakk
Når det oppdages kakerlakkangrep i Norge, er det i de aller fleste tilfeller Tysk kakerlakk (Blattella germanica). Andre arter det er vanlig å treffe på innendørs i Norge er Orientalsk kakerlakk, Brunbelte kakerlakk, Amerikansk kakerlakk og Australsk kakerlakk. Alle disse regnes som skadedyr. De kan danne faste bestander innendørs i Norge og er derfor arter som må bekjempes.
Markkakerlakken er den eneste av kakerlakkartene som lever utendørs i Norge. Denne regnes ikke som et skadedyr og trenger ikke å behandles, men kan i noen tilfeller forville seg inn i boligen. Markkakerlakken blir ofte forvekslet med Tysk kakerlakk og Brunbelte kakerlakken, både i størrelse og farge.
Hopp til innhold:
Kjennetegn på kakerlakk
- Voksne kakerlakker er lysebrune til gulbrune og 1-1,6 cm lange.
- Kakerlakker er aktive om natten. Hvis du ser en kakerlakk, er det sannsynligvis flere i nærheten.
- Kakerlakker kan gi en ubehagelig og sjenerende lukt.
- Ekskrementer kan ligne på kaffegrut eller sort pepper. Avføring fra større kakerlakker kan være mer sylindriske.
- Du kan se spor av sekret i form av merker på gulvet og langs lister.
Slik lever kakerlakk
Kakerlakker kan ramme både hus, leiligheter og bygårder, og kan være vanskelig å bli kvitt på egenhånd. De er omtrent altetende og spiser og ødelegger alt fra matvarer til klær, plast og bøker. I tillegg kan de grise til med illeluktende sekret og ekskrementer. De beveger seg fra søppel, matavfall og kloakk til matvarer og innbo, og de kan utgjøre et alvorlig helseproblem i form av både smittebæring og allergier.
Tysk kakerlakk trenger varme og fuktighet og trives derfor spesielt godt på bad, vaskerom og kjøkken. Orientalsk kakerlakk håndterer kjøligere forhold og kan forekomme i kjellere og avløp.
Hvordan bli kvitt kakerlakk
- Kakerlakker liker varme, fuktige og mørke steder, så hold temperaturen og luftfuktigheten lav.
- Bekjempelse kan være vanskelig og krever et omfattende program bestående av kartlegging, bekjempelse og etterkontroller.
- Bekjempelse bør utføres av fagpersoner.
Når bør du kontakte hjelp?
Så fort du har mistanke om kakerlakk, bør du kontakte ditt forsikringsselskap, eller en skadedyrbekjemper.
Slik unngår du kakerlakk
- Du bør sikre og kontrollere pakker, bagasje og andre ting du får fra utlandet til Norge (spesielt fra tropiske land). Sjekk bagasjen og rist innholdet grundig.
- Frys koffert, klær, etc. for å drepe eventuelle kakerlakker.
- Fjern tilgang på mat og vann.
- Hold det rent og ryddig.