Husbukk
Husbukk (Hylotrupes bajulus) lever av treverk og kan gjøre stor skade. Det er larvene som spiser og ødelegger treverket, og de er vanskelig å oppdage fordi de lever i trematerialet. Hovedutbredelsen i Norge er langs kysten av Telemark og Agder. I tillegg finnes husbukk også enkelte steder i innlandet i Telemark, innerst i Sognefjorden og langs enkelte fjorder på Møre. Den kan også forekomme andre steder, men det er sjeldent.
Hopp til innhold:
Kjennetegn på husbukk
- Når larvene lever i treverket lager de ganger som pakkes fulle med «boremel». For å komme ut lager de sitt karakteristiske flygehull.
- Voksne biller er 8-20 mm lange, og svarte eller brunsvarte.
- Flygehull er normalt det første synlige tegnet på angrep. Når en oppdager dette, kan skaden ha pågått i opptil 10 år.
- Boremel som buler ut under treverkets overflate kan være et tegn.
- Ser flygehullene gamle ut, og du ser boremel som er blitt mørkere gult, tyder det på at angrepet har dødd ut. Dette oppdages gjerne på utvendig panel.
- Hvis angrepet er aktivt, kan man høre larvene gnage. De lager en raspende lyd som kan sammenlignes med lyden av skraping på tre med neglene.
Slik lever husbukk
Selve billen lever kun kort tid, med det formål å legge egg og formere seg. Larven lever og gnager normalt i 5-12 år, og over tid kan treverket bli fullstendig pulverisert. Larvene spiser og ødelegger treverket de bor i. Husbukk er et varmekjært insekt og trives derfor best i sør- og vestvendte vegger og takkonstruksjoner.
Hvordan bli kvitt husbukk?
- Husbukken utryddes med kjemikalier, eventuelt med utskifting av angrepet treverk.
- Bekjempelse er nødvendig dersom angrepet er aktivt, og vi anbefaler at det gjøres av fagpersoner.
Når bør du kontakte hjelp?
Så fort du har mistanke om husbukk, bør du kontakte ditt forsikringsselskap, eller en skadedyrbekjemper.
Slik unngår du husbukk
- Trykkimpregnert trevirke angripes ikke av husbukk.
- Mennesker bidrar til å spre husbukk, ved å flytte på tremateriale. Vær spesielt obs hvis du skal bruke materialer som har vært skjært på lokale sagbruk i husbukk-områder, særlig sørlandskysten, eller som har ligget lagret.