Faraomaur
Faraomaur (Monomorium pharaonis) ble oppdaget i Norge for første gang i et drivhus i Bergen i 1943. De siste årene har vi sett mer og mer av den lille mauren. I Norge lever faraomauren kun innendørs, og den kan etablere seg i matvarelagre, butikker, sykehus, kantiner og privathus.
Hopp til innhold:
Kjennetegn på faraomaur
- Faraomauren er veldig liten – kun 2 mm lang.
- Mauren har rød-gul farge og blir den ofte kalt “den røde maur”.
- Den beskjedne størrelsen gjør mauren nærmest usynlig for det blotte øye, og den er derfor lett å overse før angrepet har blitt omfattende.
Slik lever faraomaur
Faraomaur lever i kolonier som andre maur, men i hver koloni bor det flere dronninger. Når nye samfunn skal dannes, skjer det ved knoppskyting. Grupper av arbeidere bærer med seg yngel (egg, larver og pupper), vandrer ut fra kolonien, og finner seg en ny bolig – gjerne i en sprekk eller i et mørkt hulrom nær en varmekilde. Der danner de nye kolonier, som kan bestå av alt i fra noen få dusin maur til flere hundre tusen maur.
Faraomaur spres lett, både med varetransport og mennesker. De kan befinne seg i klær, kofferter, folder i laken, aviser, søppel osv. I tillegg kan de bli spredt gjennom importen av mat og varer fra tropiske strøk.
Faraomauren spiser mye av det samme som oss mennesker. Den er altetende, og invaderer ofte husholdningens matlager, og vil variere mellom ulike næringskilder hvis den har muligheten. Når den har lokalisert en matkilde, legger den ut kjemiske luktspor som de andre arbeiderne kan følge.
Faraomaur blir tiltrukket av lukter fra svette, spytt og åpne sår. Den finner derfor gode livsbetingelser på sykehus. På grunn av sin lille størrelse har den en helt spesiell evne til å komme seg inn så og si overalt, og den kan i verste fall spre smitte fra urene til sterile områder. Et angrep av faraomaur på sykehus kan derfor få dødelig utfall for pasienter.
Hvordan bli kvitt faraomaur?
- Alle angrep av faraomaur må bekjempes. For selv om de ikke utgjør en stor fare i et privathus, så øker sannsynligheten for spredning til sykehus hvor konsekvensen av et angrep kan være alvorlig.
- Bekjempelsen må alltid utføres av sertifiserte skadedyrbekjempere. I en infisert bygning er det ikke mulig å lokalisere og bekjempe alle reirene. Bruk av sprøytemidler eller pulver frarådes sterkt, da det kan føre til videre dannelse av nye kolonier og spredning av angrepet.
- Faraomaur bekjempes med forgiftet åte. Vær i tillegg svært nøye med renholdet.
Når bør du kontakte hjelp?
Hvis du har mistanke om faraomaur i din bolig, bør du umiddelbart kontakte ditt forsikringsselskap eller en skadedyrbekjemper.
Slik unngår du faraomaur
- Faraomauren er svært liten og vanskelig å oppdage. Det er derfor viktig å kontrollere varer og flyttelass som kommer fra utlandet – spesielt fra tropiske land.
- Det er også viktig å være oppmerksom på at faraomaur kan spres ved flytting av varer eller møbler i Norge.
- Vær svært forsiktig med å flytte gjenstander ut av en infisert bygning.