Se etter denne blindpassasjeren – kakerlakker dukker opp om høsten

Kakerlakk

 

Tysk kakerlakk dukker oftest opp i norske hjem i september og oktober. Årsaken kan være at kakerlakkene eller kakerlakkegg har blitt med hjem fra sommerferien i varmere strøk.

Tidlig på høsten er høysesong for bekjempelse av kakerlakker. – Det er viktig å ikke prøve å bekjempe kakerlakker selv, advarer biolog Ragna Byrkjeland i Norsk Hussopp Forsikring.

Mange har fått med seg at veggedyr kan bli med i bagasjen når vi er på reise, men ikke alle tenker over at det samme gjelder for kakerlakker. Folkehelseinstituttet (FHI) fører statistikk over når på året tysk kakerlakk bekjempes mest og statistikken viser at antall bekjempelser er høyest i september og oktober. Tysk kakerlakk er utbredt i varmere strøk og denne kakerlakken er god på å etablere og spre seg.

– Utendørs i Norge lever kun markkakerlakk. Denne gjør ingen skade, men kan forville seg inn i norske boliger. I varmere land lengre sør i Europa lever mange ulike typer kakerlakker. Når du er på reise til varmere strøk kan du være uheldig å få med deg kakerlakk eller kakerlakkegg i bagasjen. Siden eggene bruker litt tid på å klekke, kan det ta litt tid før du oppdager at du har fått kakerlakk i boligen din, sier biolog Ragna Byrkjeland.

Egenbekjempelse kan ødelegge

En annen kakerlakk-type som du kan få med deg hjem fra reise, er brunbeltet kakerlakk. Eggene til denne kakerlakken har lengre klekketid, så det kan tid før den oppdages.

– Bekjempelse av brunbeltet kakerlakk skiller seg litt fra andre kakerlakkbekjempelser, fordi skadedyrbekjemper må ta hensyn til den lange klekketiden for eggene, sier Byrkjeland, som advarer sterkt mot å starte bekjempelse av kakerlakk selv, uavhengig av typen.

– Hvis du mistenker å ha fått med deg kakerlakk eller kakerlakkegg hjem, bør du kontakte forsikringsselskapet ditt eller en skadedyrbekjemper med en gang. Kakerlakker bekjempes med åte, og hvis du prøver å bekjempe dem selv først, kan det gjøre fagfolkenes bekjempelse vanskeligere og mindre effektiv. Det du bør gjøre selv er å sørge for å ha godt renhold i boligen og begrense mattilgangen for kakerlakker, og la skadedyrbekjemperen gjøre jobben sin, forklarer hun.

Skjeggkreåte kan ha tatt kakerlakker

FHIs skadedyrstatistikk viser at antall bekjempelser av både kakerlakk og veggedyr ble kraftig redusert under pandemien, da det var lav reiseaktivitet. Mens antall veggedyrbekjempelser økte igjen i 2022, var dette ikke tilfelle for kakerlakkbekjempelser.

– FHI har utviklet en ny bekjempelsesmetode for skjeggkre, der åten som brukes har mye til felles med åten som brukes for kakerlakkbekjempelse. Mange norske boliger har nå åte mot skjeggkre liggende ute. Dette kan ha påvirket antall innmeldte kakerlakksaker i form av at skjeggkre-åte i noen tilfeller kan ha tatt knekken på kakerlakker før de ble oppdaget, sier Byrkjeland.

Pass på dette etter reiser

For å unngå å få kakerlakk inn i boligen, anbefaler biologen at du etter reise til varmere strøk sjekker bagasjen når du kommer hjem, og rister innholdet grundig utendørs.

– Du bør også sjekke pakker du får tilsendt fra utlandet. Hvis du skulle oppdage en kakerlakk eller noe som ser ut som kakerlakkegg bør du fryse innholdet i pakken, eller kofferten, og klærne som du har hatt med på reise, sier hun.