Disse insektene kan bli med deg hjem fra butikken

Larver fra tørrfruktmøll på rosiner.
TØRRFRUKTMØLL: Tørrfruktmøllens larver liker blant annet tørkede dadler, rosiner og nøtter. Foto: Shutterstock

Melbiller og tørrfruktmøll kan formere seg i matvarene på kjøkkenet ditt. – Mange synes det er flaut å oppdage slike insekter, men det skyldes en misforståelse, sier biolog i Norsk Hussopp Forsikring.

Flere har nok opplevd å finne spor av melbiller i melet når man skal bake, eller tørrfruktmøll i frokostblandingen.

– Det er litt stigma knyttet til å få disse insektene i hus, fordi mange tror det skyldes dårlig renhold. Godt renhold er viktig for å bli kvitt insektene og å holde dem unna, men de aller fleste får insektene inn i boligen gjennom matvarer fra butikken, sier biolog Daniel Skyrud Danielsen i Norsk Hussopp Forsikring.

Ødelegger matvarer

Melbiller og tørrfruktmøll er insekter som lever av tørrvarer, og som kan livnære seg på alt fra mel og havregryn, til knekkebrød og frokostblandinger. Tørrfruktmøll liker også tørkede dadler, rosiner, og nøtter.

– De kan ødelegge matvarer fullstendig, og både formere seg og legge igjen ekskrementer i matvarene. De gjør imidlertid ingen skade på huset og er ikke farlige for mennesker, sier biologen.

Det finnes flere arter av melbiller, blant annet brunsvart melbille, sagtannet melbille, og ris- og kastanjebrun melbille. Sagtannet melbille er kun 2-3 mm lang. Dette gjør at den kan være vanskelig å oppdage i starten. Den er også flink å gjemme seg i kriker og kroker i kjøkkeninnredningen, noe som kan gjøre bekjempelsen ekstra krevende.

Må fryse eller kaste matvarene

Hvis du har fått melbiller på kjøkkenet må du først finne ut hvilke matvarer som er infiserte.

– Ofte er dette i en melpose, havregrynpose eller andre tørrvarer som ikke oppbevares i tette beholdere. Disse matvarene må du enten kaste eller eventuelt fryse ned i minst ett døgn. Hvis larver har etablert seg på kjøkkenet er det viktig å sjekke alle matvarer og rengjøre kjøkkenet grundig. Støvsuging er den beste måten å rengjøre på, for da unngår man å tilføre fuktighet, som insektene liker, sier Danielsen, som minner om å huske å kaste eller fryse støvsugerposen, slik at de ikke sprer seg på ny.

Disse insektene kan leve over lengre perioder uten næring. Derfor er det viktig å rengjøre godt. Man bør i det lengste unngå å bruke gift på kjøkken, ettersom dette fort kan komme på avveie.

Unngå å kjøpe for mye om gangen

For å unngå at insekter etablerer seg på kjøkkenet, er det lurt å oppbevare matvarer som mel, havregryn og frokostblandinger i tette beholdere, for eksempel plastbokser. Hvis du får med deg for eksempel melbiller i melet fra butikken, greier de da ikke å spre seg til andre matvarer og andre steder på kjøkkenet.

– Det er også lurt å ikke kjøpe inn for mye av slike matvarer om gangen, slik at de ikke blir stående urørt lenge. Kjøp det du trenger, og bruk det opp før du kjøper nytt. Da sikrer du en viss omløpshastighet på matvarene og unngår at biller, møll og larver får formere seg fritt i posene og eskene, sier Danielsen.

Fem tips til et insektfritt kjøkken

  1. Ikke kjøp mer av tørrmatvarer enn du trenger.
  2. Bruk alltid de eldste matvarene først.
  3. Ta jevnlig en opprydning i matskap og skuffer.
  4. Rengjør og støvsug overflater der det er melstøv og smuler.
  5. Tørrvarer som kommer i emballasje av papp eller papir bør oppbevares i tette bokser.