Vedmusling

Vedmusling (Gloeophyllum sepiarium) forekommer på tremateriale som utsettes for høy fuktighet og temperatursvingninger. I naturen finner man den på døde og tørre bartrær, hvor den opptrer som en nedbryter. Soppen finnes over hele landet.

Hopp til innhold:

Kjennetegn på vedmusling

  • Soppen har et halvsirkelformet fruktlegeme, som ofte utvikles på stubber og barkløse stammer.
  • Fruktlegemet er grovt hårete eller vortete, med varierende brunfarge. Undersiden er gulbrun med uregelmessige skiver.
Nærbilde av vedmusling
Soppen kommer på tremateriale som utsettes for høy fuktighet og temperatursvingninger. Foto: Shutterstock
Har et halvsirkelformet fruktlegeme. Foto: Shutterstock
Fruktlegeme av vedmusling
Vedmusling har høy temperaturtoleranse og kan overleve lange tørkeperioder. Foto: Mycoteam

Slik lever vedmusling

Soppen har høy temperaturtoleranse og kan overleve lange tørkeperioder. På grunn av dette finner man ofte skader etter soppen på steder hvor få andre arter overlever, på grunn av høye temperaturer.

Typiske skadesteder er skigarder, gjerdestolper, vindskier, vinduer og annet utvendig eksponert treverk, gjerne med mørke overflater. Soppen forårsaker brunråte, og det er ofte et tynt lag med uskadet treverk i overflaten, mens det innover kan være sterkt svekket.

Hvordan bli kvitt vedmusling?

  • Fukttilgang må stanses.
  • Angrepet tremateriale bør byttes ut. Fordi soppen kan overleve lange tørkeperioder, «blomstrer» den gjerne opp igjen ved ny fukttilgang.

Når bør du kontakte hjelp?

Råteskadet materiale utvendig bør utbedres for å styrke boligens beskyttelse mot klima. Dette kan gjøres selv eller av en håndverker. Skadet panel/trevirke skiftes ut med nytt.

Slik unngår du vedmusling

For å unngå råteskader på utvendig treverk, bør man påse at kledningen er tett, og at det ikke er åpninger, sprekker eller liknende. Buler og bobler i malingen kan være tegn på fuktskader.

Det anbefales generelt å unngå vegetasjon tett inntil husveggen, da det kan øke fuktigheten. Høye trær kan føre til avfall og mose på tak og i takrenner. En årlig rengjøring bør gjennomføres og en bør være ekstra nøye med vasking av huset før maling. Husk også å male underkant av kledning.