Huspluggsopp

Nærbilde av huspluggsoppen som har gulaktig hatt

Huspluggsoppen (Tapinella panuoides) er en liten sopp med gulaktig hatt. Soppen kan angripe treverk som er sterkt fuktutsatt, og kan forårsake kraftig nedbrytning av treverket.

Hopp til innhold:

Kjennetegn på huspluggsopp

  • Soppen er liten, med gulbrunt, til grått fruktlegeme. Undersiden er gulbrun, med brune ribber.
  • Overflatemycel kan sees som gulbrune løstsittende strenger. De kan forveksles med ekte hussopp, men er ikke stive i tørr tilstand og vokser ikke inntil murvegger.
  • Sporepulveret er brunt.
  • Angrepet treverk farges først gulbrunt, og blir etter hvert mer rødbrunt.
  • Når soppen angriper treverk, kan dette kjennes igjen på små sprekklosser i treverket.

Slik lever huspluggsopp

Huspluggsoppen trenger fritt vann for å overleve. Den vokser opprinnelig ute i norsk natur langs elver og andre områder med høy fuktighet. Derfor finner du den ofte i tilknytning til vannlekkasjer på bad, kjølerom og fuktige krypkjeller. I materialer som har tørket ut, går den inn i en dvalelignende tilstand og kan overleve i minst ett år.

Hvordan bli kvitt huspluggsopp?

  • Få kontroll på fukten: Det er viktig å fjerne fukt, fikse lekkasjer og lignende.
  • Treverk som er angrepet må fjernes.

Når bør du kontakte hjelp?

Hvis du mistenker at boligen er angrepet av huspluggsopp, bør du dokumentere angrepet med bilder og kontakte ditt forsikringsselskap for en mulig befaring. Hvis du ikke er forsikret bør du kontakte håndverkere som er spesialisert i å behandle denne typen angrep.

Slik unngår du huspluggsopp

Sopp er avhengig av fukt for å utvikle seg. I likhet med andre sopparter er huspluggsopp ofte et resultat av et fuktproblem. For å unngå soppen er det viktig med god kontroll på fukt i boligen.