Rød skogsmaur

Tre skogsmaur som spaserer bortover veggen.

Rød skogsmaur (Forimca rufa) er en gruppe maur bestående av flere maurarter som vi finner i klassiske maurtuer bestående av barnåler og annet organisk materiale i skoger over det meste av Norge. De skiller seg fra stokkmaur ved at arbeiderene har et tofarget svart og orangerødt hode.

Hopp til innhold:

Kjennetegn på skogsmaur

 • Arbeiderene har et rødlig midtparti og svart bakdel med et torfarget svart og rødlig hode.
 • Arbeiderne varierer i størrelse fra 4 til 9 mm, mens dronningene og hannene blir 8 til 11 mm.
 • Tegn på forekomst av skogsmaur innendørs kan være maurstier til og fra næringskilder i boligen eller utkast av reirmaterialer.
Skogsmaur ved vinduskarm
GJØR NORMALT INGEN SKADE: Skogsmaur ved vinduskarm
Skogsmaur inne i vegg ved stoppekran for vann
SKJULESTED: Etablert seg inne i vegg ved stoppekran for vann.
Skogsmaur i taket på loft
STIER AV MAUR: Etablert seg inne i huset

Slik lever skogsmaur

I naturen er skogsmaur først og fremst et viktig nyttedyr. De bygger store maursamfunn som kan bestå av flere store tuer bygget på barnåler og annet organisk materiale. Samfunnene kan inneholde hundretusen arbeidere og mange hundre dronninger.

Rød skogsmaur sørger for sirkulasjon av næringsstoffer ved at de selv spiser honningdugg fra bladlus, små insekter og andre virvelløse dyr, samtidig som at mauren selv er viktig næring for blant annet fugler.

Normalt gjør rød skogsmaur ingen skade på mennesker eller bygninger. Men maurene kan bli aggressive når de blir forstyrret og kan bite og sprute maursyre. Dette kan være ubehagelig, men er ikke farlig. Noen ganger kan maurene anlegge reir inne. I slike tilfeller frakter de med seg reirmateriale inn, noe som kan føre til lokale fuktproblemer.

Hvis du ser maur inne om sommeren, behøver det ikke bety at du har et angrep. Men vær obs hvis du ser maurene bevege seg i faste stier inni eller ved huset. Mauren går i dvale om vinteren, så hvis du ser maur inne om vinteren, bor de trolig i huset ditt.

Hvordan bli kvitt skogsmaur

 • Etablerte tuer i boliger bør fjernes.
 • Det er ikke nødvendig å bruke insektmidler, det er tilstrekkelig å fysisk fjerne tua.
 • Sprekker mauren bruker inn i boligen bør tettes.
 • Maurtuer som er utendørs, skal som hovedregel ikke bekjempes. Dette gjøres kun dersom tuer er anlagt helt inntil husveggen og om plagen er stor.

Når bør du kontakte hjelp?

Dersom man oppdager at rød skogsmaur har etablert en tue inne i boligen og det ikke hjelper å fjerne denne selv, kan man kontakte sitt forsikringsselskap eller et skadedyrselskap. 

Slik unngår du skogsmaur

 • Det er vanskelig å forebygge mot rød skogsmaur, men det hjelper å holde utearealet ryddig. Unngå busker, planter og vedstabler tett inntil grunnmuren.
 • Maur liker ikke småstein og grus. Et belte av grus rundt grunnmuren kan derfor virke forebyggende.
 • Sjekk dører og vinduer for sprekker og tett om nødvendig, slik at mauren ikke kan krype inn.
 • Fjern mulige næringskilder ved å støvsuge.
 • Insektsmiddel skal ikke benyttes for å forebygge. Dette fordi kjemikaliene kan ha negativ effekt på mennesker, spesielt barn, og dyr.