Flygemaur

En stor klynge flygemaur

Maur som flyr, er ikke en egen maurart. Store svermer av flygende maur kan være plagsomme, men er helt vanlig. De fleste maur har ikke vinger, men de som har det, er avgjørende for videreføring av maursamfunnet.

Hanner og unge dronningmaur klekkes med vinger, mens arbeiderne klekkes uten vinger. I paringstiden møtes de i store svermer, hvor hanner og dronninger fra flere kolonier samles. Hos de fleste maurarter foregår paringen i luften. Etter paringen dør hannen, mens den befruktede dronningen setter i gang med å etablere en ny tue.

Hopp til innhold:

Kjennetegn på flygemaur

Flygemaur på hvit parasoll
  • Svermetiden er på sommeren, og det er typisk på en varm sommerdag vi kan se at dronningene og hannene danner paringssvermer.
  • Svermetiden for de ulike maurartene varierer noe, men foregår i hovedsak mellom juni og august.
Flygemaur på gul blomst

Hvordan bli kvitt flygemaur

  • Kort tid etter paringen dør hannen og dronningen feller vingene. Svermer av flygemaur er altså et kortvarig problem.
  • Hvis du oppdager noen få flygemaur inne, har de antakelig bare forvillet seg inn. Da er det ingen grunn til bekymring.
  • Store svermer innendørs er et nokså sikkert tegn på mer omfattende mauraktivitet i boligen. Det er sjelden det kommer store mengder med svermende maur utenfra.
  • Dersom mauren har etablert seg i boligen eller på hytta, kan det være nødvendig med bekjempelse. Mer informasjon om bekjempelse finner du under de ulike maurartene.

Når bør du kontakte hjelp?

Dersom flygemauren etablerer et samfunn innendørs og man ikke lykkes i å fjerne dette selv, kan man kontakte sitt forsikringsselskap eller et skadedyrselskap.