Klannere

Klannere er en insektfamilie i ordenen biller. De fikk sitt navn fra det norrøne «klandra» som betyr «å lage trøbbel». Typiske kjennetegn på familien er korte antenner med kølle og korte bein. Det finnes flere underarter i klanner-familien, som for eksempel tekstilskadebillene.

Tekstilskadebillene lever av fibre fra ull, pels, silke, fjær og filt. De kan derfor gjøre stor skade på for eksempel ullklær og tepper. Under har vi oppsummert tre typer tekstilskadebiller: brun pelsbille (Majorstua-billen), pelsbille og museumsbillen.

Fleskeklanner

Fleskeklanneren er en bille som det ofte er lett å skille fra andre biller på grunn av prikker på tverrbåndet. Fleskeklanneren er vanlige i store deler av Norge, men har størst utbredelse ved varmere temperaturer og er derfor vanligere ute i naturen i Sør-Norge. Fleskeklanneren er et vanlig insekt i norsk fauna, og å få et par biller i huset på våren og sommeren er ikke uvanlig. Les mer om fleskeklanner.

Brun pelsbille «Majorstua-billen»

Brun pelsbille lever av støv, matsmuler, hår og hudavfall. I tillegg kan den gjøre skade på tekstiler av ull og pels. Billene er gode flyvere og tar seg lett fra hus til hus gjennom åpne vinduer. Angrep oppstår derfor ofte i tettbebygde strøk.

Billene kan også finne næringsgrunnlag i støv som ligger i sprekker i tregulv. Det er derfor viktig å støvsuge ofte. Les mer om bekjempelse lengre ned i artikkelen. Les mer om brun pelsbille.

Pelsbille

Pelsbillen finnes naturlig ute i naturen. Billene er lett å skille fra andre norske billearter da den har en oval hvit flekk på hver vinge og tre mindre synlige hvite flekker på brystskjoldet. Det er kun nødvendig med tiltak dersom den opptrer i stort antall. Les mer om pelsbille.

Museumsbillen

Billen finnes ofte innendørs, faktisk har de fleste hus og hytter hatt besøk av museumsbillen, og den er i utgangspunktet ufarlig. Den lever hovedsakelig av matkilder som døde fluer og andre insekter, men kan i noen tilfeller spise på tekstiler. Et angrep utvikler seg sakte og billen har kun en generasjon i året. Støvsuging for å fjerne matkilder som døde fluer og andre insekter er normalt nok for å bli kvitt problemet. Les mer om museumsbille.

Bekjempelse

  • Sørg for godt renhold. Støvsug og vær ekstra nøye i sprekker og kroker.
  • Oppdager du biller eller larver i klær kan du følge retningslinjer for lus og lopper: frys i tre dager eller vask på minst 60 grader.
  • Har du dyr bør du undersøke dyrets oppholdssted spesielt.
  • Les mer om: Hvordan du blir kvitt møll og tekstilbiller.

Les mer om: Insekter Skadedyr Råte Fuktproblemer Tips og råd